Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović posjetio je Komandni centar na Pelevom Brijegu i razgovarao sa izvršnim direktorom Monteputa Milanom Ljiljanićem. Ljiljanjić je ministra upoznao sa aktivnostima koje se sprovode kako bi u ovom preduzeću spremno dočekali zimsku sezonu.

Radulović je razgovarao sa izvršnim direktorom Monteputa Milanom Ljiljanićem koji ga je upoznao sa aktivnostima koje se sprovode kako bi u ovom preduzeću spremno dočekali zimsku sezonu. Ministar Radulović je saopštio da je održavanje autoputa tokom zime ključno za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

„Zadovoljstvo mi je da saopštim da je sve spremno. Postoji dovoljno mehanizacije, radnika ali i opreme koja je potrebna za održavanje autoputa. Zato vjerujem da ćemo tokom cijele zime imati prohodan autoput”, kazao je Radulović.

Izvršni direktor preduzeća „Monteput” Milan Ljiljanić rekao je da je to preduzeće u prethodnom periodu uradilo sve neophodne pripreme za zimsku sezonu. Spreman je materijal za održavanje, nabavljeno je 900 tona soli, što je sa zalihama od prošle godine ukupno 1600 tona. Obezbijeđeno je i 50 tona kalcijuma koji se koristi za ekstremne vremenske prilike i temperature ispod -10 stepeni.

„Na raspolaganju imamo 10 snjegočistača koji održavaju auto-put i sva mehanizacija je montirana i testirana. Važno je da građani znaju da pri jakim sniježnim padavinama, posebno na visokoj nadmorskoj visini, nije relano očekivati da kolovoz bude potpuno bez snijega, uprkos vrlo čestim prolascima snjegočistača. Zato je važno da vozači  pripreme svoja vozila za zimsku sezonu i prate svjetlosnu signalizaciju na autoputu“, rekao je Ljiljanić.

Ministar Radulović je podsjetio je da Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, članom 132, propisano je da u periodu od 15.novembra do 1.aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu. Ministar je pozvao vozače da budu savjesni, te da u predstojećim zimskim uslovima koriste propisanu zimsku opremu.

Skip to content