Naplata putarine se realizuje gotovinski, bankovnom karticom ili po sistemu prolaza vozila bez zaustavljanja koristeći elektronsku naplatu putarine (ENP).

Gotovinski ili bankovnom karticom

Ukoliko je na nadstrešnici iznad naplatne rampe aktivan ovaj saobraćajni znak, znači da  plaćanje putarine može izvršiti gotovinom ili bankovnom karticom uz asistenciju operatera naplate putarine. 

default
operater
default

Elektronska naplata putarine (ENP)

Elektronska naplata putarine je sistem bezgotovinske naplate putarine bez zaustavljanja. Za ENP korisnike predviđene su izdvojene saobraćajene trake sa znakom ENP na nadsrešnici. Transakcija između tag uređaja i sistema za naplatu putarine je automatska, vrši se pomoću tag uređaja smještenog sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla u vozilu i antene na nadstrešnici iznad ulazne/izlazne naplatne trake. Da bi transakcija bila uspješna neophodno je da korisnik tag uređaja prilagođenom brzinom prolazi kroz ulaznu/izlaznu naplatnu traku odnosno da uspori na brzinu od 10 km/h i drži neophodno odstojanje u odnosu na vozilo ispred.

default
enp
default

U situacijama visokog saobraćajnog opterećenja na naplatnim centrima,  Monteput d.o.o. zadržava pravo da transformiše trake predviđene za elektronsku naplatu putarine (ENP) u trake sa kombinovanim režimom rada. To podrazumijeva da je putarinu moguće platiti korišćenjem tag uređaja, gotovine ili platnom karticom, a cilj je obezbjeđivanja nesmetanog protoka saobraćaja na naplatnim centrima.

Skip to content