Kompanija Monteput je nabavila specijalno vozilo za održavanje tunela. Vozilo omogućava efikasno i bezbjedno čišćenje velikih površina zidova tunela u optimalnom vremenskom periodu.

Redovno pranje i održavanje tunela ima ključnu ulogu u povećanju bezbjednosti saobraćaja. Čisti zidovi tunela omogućavaju bolje osvetljenje unutar tunela, što poboljšava preglednost i uočljivost saobraćajne signalizacije. Na ovaj način se smanjuje rizik od saobraćajnih nezgoda.

Efikasnost vozila se ogleda u tome što omogućava pranje zidova tunela uz minimalno ometanje svakodnevnog saobraćaja, odnosno prilikom upotrebe ne dolazi do zatvaranja kompletnog tunela, već se zatvara samo jedna saobraćajna traka.

Sa kapacitetom rezervoara od 15 hiljada litara, ovo vozilo može bez prekida oprati do 4 kilometra tunelske obloge u visini od 4 metra. Specijalne rotirajuće mlaznice omogućavaju temeljno pranje zidova, uklanjajući prljavštinu i naslage. Upravljanje vozilom i proces pranja su jednostavni, što omogućava brzu i bezbjednu primjenu.

Redovno održavanje tunela je neophodno za bezbjednost ali i očuvanje infrastrukture. Na autoputu Princeza Ksenija postoji 16 tunela sa dvije tunelske cijevi, dakle praktično 32 tunela, uz to vozilo će se koristiti za održavanje tunela Sozina i Raš, dugih 4189 i  665,69 metara.

Skip to content