Potpisan Memorandum o saradnji sa JP Autocestama FBIH


Dana 21.06.2019 u Podgorici potpisan je Memorandum o saradnji  između JP Autoceste FBIH i  “Monteput” d.o.o iz Crne Gore.

 

Ispred državne firme iz FBIH JP Autoceste Memorandum o saradnji potpisao je gospodin Adnan Terzić  koji je kazao da će ovaj Memorandum o zajedničkoj saradnji izmedju dvije firme koje se bave istim poslom, dakle izgradnjom autoputeva i brzih cesta, omogućiti razmjenu kako informacija tako i standarda i svega onoga što izgradnja ovakvih infrastrukturnih objekata zahtijeva.

Drugi potpisnik ovog Memoranduma, državna firma “Monteput” d.o.o je imala predstavnike u vidu predsjednika borda direktoa gospodina Aleksandra Žurića koji je koordinirao čitav proces potpisivanja i izvršnog direktora gospodina Jonuza Mujevića koji je potpisnik ovog Memoranduma. “Za nas dosta znači potpisivanje ovog Memoranduma jer ćemo prije svega kroz razmjenu iskustava dobiti dosta toga što u Bosni već koriste kao evropski standrad u oblasti izgradnje autoputeva” zaključio je Mujević.

Ovim Memorandumom, oba preduzeća su prepoznala zajednički interes za intenzivnijom saradnjom u oblasti razvijanja savremene putne mreže, sigurnosti i bezbjednosti na putevima i zaštite životne sredine primjenom evropskih standarda,

Izvještaj o napredovanju radova na autoputu Bar – Boljare dionica Smokovac – Mateševo

Mostovi

Do sada je na konstrukciji mostova tj. na pozicijama stubova i temelja završeno oko 97% radova, dok je na rasponskim konstrukcijama završeno oko 59% radova.

Do sada je u potpunosti završena rasponska konstrukcija na 4 mosta (Gornje Mrke, Suvovara, Uvač 1 i Preslo) dok su 4 mosta (Mištica, Uvač 3, Jabuka i Pajkov Vir) završeni u jednoj traci autoputa.

Izvršeno je prvo spajanja dva segmenta rasponske konstrukcije mosta Moračica i to između oporca A0-i stuba P1. Uskoro se očekuje i završetak rasponske konstrukcije na mostu Jabuka. Do sada je završeno 90% rasponske konstrukcije ovoga mosta.

 

Tuneli

Do sada je probijeno 15 od 16 tunela. Pri kraju je proboj tunela Mateševo.

Paralelno sa radovima na proboju u toku su radovi na izradi unutrašnje obloge. Radovi na izradi gornjeg dijela sekundarne obloge su u toku na 15 tunela (osim Mateševa). Ovi radovi su za sada završeni na 10 tunela u obje cijevi i na 2 tunela u po jednoj cijevi.

Ukupni stepen  gotovosti radova na proboju tunela (podzemnog iskopa) iznosi 99,9% odnosno oko 34,7 km, dok stepen gotovosti radova na izgradnji gornjeg dijela sekundarne obloge iznosi 95,4% ili 33,8 km.

 

Otvorena trasa

Na otvorenoj trasi je, saglasno podacima koje je prezentirao Izvođač,  do kraja aprila   završeno  oko 74 % zemljanih radova.

Napredovanje je različito po pojedinim dionicama i iznosi:

  • Na prvoj dionici je izvedeno oko 87%.
  • Na drugoj dionici je izvedeno oko 87%.
  • Na trećoj dionici 3 je izvedeno oko 30%
  • Na četvrtoj je izvedeno oko 51%

Potpisan ugovor između Judo Saveza Crne Gore i Monteputa

 

Ispred “Monteputa” ugovor je potpisao direktor preduzeća, gospodin Jonuz Mujević, dok je ispred Judo Saveza Crne Gore potpisnik ugovora bio, sportski direktor Saveza Srđan Mrvaljević, uz prisustvo člana UO Judo Saveza Crne Gore, gospodina Omera Nurkovića.
“Želio bih da ispred Judo Saveza Crne Gore izrazim veliko zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sponzorskog ugovora sa “Monteputem” i zahvalim se direktoru, gospodinu Jonuzu Mujeviću na finansijskoj podršci. Svjedoci smo da je džudo sport prošao užasno težak i mučan period koji je, sada mogu sa sigurnošću da kažem, potpuno iza nas. Svjesni smo problema i izazova sa kojima smo se suočili kao nova uprava Judo Saveza Crne Gore i želimo da se uspješno izborimo sa njima”, naveo je Mrvaljević.
Dodao je da je ovo prvi korak.
“Siguran sam da će ih u narednom periodu biti još, kako bi našim sportistima, klubovima, trenerima i svim iskrenim članovima crnogorske džudo porodice omogućili lakše i bolje uslove funkcionisanja, a u cilju postizanja vrhunskih sportskih rezultata i kvalitetne promocije države Crne Gore kroz džudo sport. Još jednom se zahvaljujem “Monteputu” što nam je pomogao na samom početku kada je najteže i obećavam da ćemo prije svega jednim odgovornim pristupom i rezultatima opravdati njihovo povjerenje, pokazati se kao odgovoran partner i nastaviti saradnju u budućem periodu.”, istakao je.
“Monteput je, kao ozbiljno i društveno odgovorno preduzeće koje već godinama podržava crnogorski sport, sa zadovoljstvom prihvatilo da na početku podrži novi Judo Savez Crne Gore. Kao bivši džudista poznate su mi vrijednosti koje džudo sport promoviše i iz razgovora sa našim džudo šampionom Mrvaljevićem i članom UO JSCG, gospodinom Nurkovićem, uvjerio sam se da će novo rukovodstvo Judo Saveza Crne Gore biti posvećeno stvaranju jedne kvalitetne sportske priče. “Monteput” će uvijek biti spreman da podrži ljude i akcije koje imaju za cilj promovisanje pravih vrijednosti i kvalitetno predstavljanje Crne Gore. Srećni smo što smo u “Monteputu” imali mogućnosti da podržimo Judo Savez Crne Gore i želimo im puno uspjeha, sreće”, istakao je Jonuz Mujević.

(Izvor: Portal Analitika)

Potpisan sporazum sa Hrvatskim Autocestama

 

 

 

U Zagrebu su predsjednik Odbora direktora Monteputa Aleksandar Žurić i izvršni direktor Jonuz Mujević uz učešće ambasadora Bora Vučinića, potpisali sporazum o poslovnoj saradnji izmedju Monteputa i Hrvatskih autocesta. Potpisani sporazum je drugi te vrste, poslije sporazuma koji je Monteput prošlog mjeseca potpisao sa BiH autocestama. U narednom periodu predstoji sličan posao sa Koridorima Srbije.

Sporazum se odnosi na: uvođenje i primjenu tehničkih stadarda kod projektovanja, održavanja i upravljanja, pružanja uzajamne pomoći kod usavršavanja i edukacije zaposlenih, pomoć kod implementacije i usvajanja međunardnih standarda, primjena smjernica i standarda kod povećanja ukupne bezbjednosti, uzajamna pomoć i razmjena iskustava kod primjene sistema naplate drumarine i rad na projektima koji se odnose na umrežavanje crnogorskih i hrvatskih puteva. U preostalim definisanim mogućim segmentima saradnje, sporazum predviđa i zajedničko apliciranje kod Evropskih fondova, analize, studije, edukacije i niz drugih oblika saradnje kao i mogućnost preispitivanja i uključivanja novih zajedničkih aktivnosti koje nijesu predviđene sporazumom.

Žuric je naglasio da je ovaj sporazum za nas veoma bitan, jer pričamo o članici EU koja ima preko 1000km izgrađenih autoputeva. Hrvatska primjenjuje najveće evropske standarde i kada je u pitanju izgradnja, upravljanje i održavanje, sa posebnom pažnjom na principe i standarde bezbjednosti. Iskustva Hrvatske možemo najšire primijeniti u narednom periodu, kako se na skup način ne bismo učili na sopstvenim greškama. Takođe ovaj sporazum podrazumijeva i zajedničku pripremu projekata i nastup prema evropskim fondovima, posebno u dijelu povezivanja mreže budućih brzih cesta na primorju, zaključio je Žurić

Radovi na mostu Moračica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Požar u tunelu “Sozina” 06.03.2019

Informacija o požaru u tunelu Sozina

 

Radovi u tunelu Ras

 

Zbog modernizacije rasvjete kako u tunelima Ras i Sozina tako i na prilaznim saobracajnicama, saobracaj se u tunelu Sozina u periodu od 22:00 – 05:00 odvija jednom trakom naizmenicno.

Radno vrijeme

Radno  vrijeme  Društva ogranizuje se na sledeći način: 

 

PJ Autoput Bar – Boljare  –   07 – 15h

Sektor za upravljanje i održavanje tunela “Sozina” –  24 – časovno radno vrijeme

Sektor za finansijske i računovodstvene poslove –   07 – 15h

Sektor za pravne i opšte poslove –   07 – 15h

Sektor za tehničku pripremu, projektovanje i nadzor –   07 – 15h

Gradiće se most na Verigama

Vlada je usvojila Informaciju o inicijativi Monteputa d.o.o. za otpočinjanje realizacije projekta mosta „Verige“.

Nakon sjednice Vlade, ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković je rekao da se čula interesna i laička javnost, kao i političari i stručnjaci da li treba ili ne graditi most. Prije nekoliko dana stigla je inicijativa Monteputa za otpočinjanje aktivnosti i stvaranja uslova za realizaciju mosta Verige i obilaznice oko Tivta.

Procijena je da bi most i zaobilaznica oko Tivta koštali oko 155 miliona eura.

Po zaključku Vlade iz 2006. godine Monteput je napravio projektnu dokumentaciju za most na Verigama i vodio cijelu aktivnost o tome da bi utvrdio da li je bolje uraditi most ili podzemni tunel. Nakon izrade projektne dokumentacije rađene su analize uticaja na životnu sredinu – naveo je Nurković.

Kako je rekao postoje razne spekulacije i nakon svih analiza istaknuto je da se tunelsko rješenje i prethodnom studijom opravdanosti izgradnje pokazalo da je varijanta prelaza preko Bokokotorskog zaliva tunelom višestruko nepovoljnija sa prostorno urbanističkog, tehničko ekonomskog, saobraćajno tehničkog, ekološkog, funkcionalnog i bezbjednosnog aspekta.

Urađena je fizibiliti studija koja pokazuje opravdanost  izgradnje sa internom stopom rentabilnosti 14,1% u varijanti klasičnog finansiranja iz izvora države.

Na današnjoj sjednici donijeti su zaključci i formirana je ekspertska ekipa koja će se baviti analizom i načinom obezbjeđenja  finansijskih sredstava i opcijom za realizaciju ovog projekta. Država nema mogućnosti da finansira gradnju mosta iz budžeta, pa će tražiti druge opcije, kazao je Nurković i dodao da je veliko interesovanje međunarodnih investitora  za realizaciju projekta.

foto: Monteput doo

–  Moramo da ispoštujemo zakonske regulative oko javnih nabavki, moramo poštovati direktivu Evropske unije da postupak mora biti transparentan. Ukoliko se nađe investitor, predložićemo da Monteput bude nosilac posla, a da se izvođač radova nađe na tenderu – istakao je Nurković.

Most Verige i zaobilaznica oko Tivta su na trasi brze sobraćajnice. Riješavaju  jedno od uskih “grla”, pored zaobilaznica koje su planirane da se izgrade, oko Budve, Bara i Herceg Novog.

(Radio Jadran)

Brza saobraćajnica

 

 

Planirani Jadransko-Jonski autoput je put međunarodnog značaja koji se kod Trsta veže na mežu italijanskih autoputeva, i preko njih je povezan sa francuskim, austrijskim i švajcarskim saobraćajnim sistemom. Dalje, prolazi kroz Sloveniju,Hrvatsku ,Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru povezujući se sa Albanijom i Grčkom.Veza preko Slovenije i Hrvatske je sa zemljama Zapadne Evrope a preko Albanije i Grčke sa Bliskim istokom i Crnomorskim basenom.

Očekuje se da u najskorije vrijeme JJ-autoput bude definisan kao novi koridor evropskih autoputeva.

brzasaobracajnica

TRASA KROZ CRNU GORU

Nacrtom Prostornog plana Crne Gore do 2020.g. definisan je koridor Jadransko –Jonskog autoputa kroz Crnu Goru. Početna tačka je mjesto Nudo na granici sa Bosnom i Hercegovinom, zatim obilazi Podgoricu i nastavlja prema Božaju kao završnoj tački prema Albaniji. Dužina trase kroz Crnu Goru iznosi oko 100 km.

Izrada novog Prostornog plana Crne Gore je u toku što je prilika da se analiziraju i provjere predložena rješenja i usklade kontaktne tačke autoputa sa okruženjem.

Crna Gora, Hrvatska i BiH razmijenile su osnovne strateške prostorno-saobraćajne dokumente, te će se uporedo s procesom usklađivanja trase Jadransko-jonskog autoputa Hrvatske s BiH i izradom novog Prostornog Plana Republike, utvrditi za Crnu Goru, početni zapadni dio jadransko-jonskog koridora /granica sa BiH /, za trasu autoputa kroz teritoriju Crne Gore do Podgorice i dalje prema Albaniji. Istočni kontaktni dio jadransko-jonskog koridora prema Albaniji je definisan i nalazi se u reonu mjesta Božaj.